Sample Blog Post Title
5 ožu.

Kakve kolce koristiti za uzgoj povrća?

ADMIN

Pojedine sorte rajčice dosežu visinu i do dva metra, a o visokom grahu ili mahunama da i ne govorimo. Dobro je privezati i visoke sorte graška, a i krastavci se neće buniti ako ih uzgajate vertikalno.

Potpornji, ili kako ih ja rado zovem - kolci, imaju višestruku ulogu. Visoko povrće i drugo bilje osjetljivo je na jaku kišu i vjetrove koji ih mogu polomiti. Ako su povezani za dobro učvršćen potporanj, štete će biti minimalne. 

Metarske mahune dobro rode i kada je suša

Primjerice, rajčica pri jakom ljetnom nevremenu može polegnuti uz zemlju, plodovi će najčešće biti blatni, a ako i poželite ispraviti stabljiku, moguće je da će se pod teretom plodova polomiti. Zato je najbolje u startu je vezati uz potporanj. S druge strane, kiša će grašak ili krastavce "ubiti" u zemlju te ćete imati blatne plodove sklone gljivičnim oboljenima. 

Sada je idealno vrijeme za pripremu potpornja.

Kupiti ili izraditi sam? 

Potpornje možete kupiti, a na tržištu postoje metalni, plastični ili drveni. Pilane, primjerice, prodaju hrastove kolce koji su već zašiljeni po cijeni od 4 kune po komadu. Plastični kolci se mogu naći po cijeni od 5 do 9 kuna, a proizvođači ističu kako se oni ujedno mogu napuniti vodom te na taj način možete biljku opskrbiti vodom. 

No, možete ih izraditi i sami. Za tu svrhu možete koristiti grane ostale od orezivanja stabala, no morate znati da nije svako drvo izdržljivo. U ovu se svrhu koristi jelovo drvo ili bagremove grane koje su savitljive.

Priprema kolaca od bagrema 

Bagrem se može naći gotovo svugdje. Preporuka je da kolje bude debljine do 5 cm i visine do 1,80 cm kada je riječ o rajčici jer kolac treba biti dovoljno čvrst da izdrži težinu tog plodovitog povrća. Tanje bagremove grane možete koristiti za vezanje graha, graška, krastavca. 

Za visoki grah kolac može biti i nešto tanji, ali viši, a od kojih ćete napraviti konstrukciju poput šatorske. 

Idealno je kolce pripremiti tijekom zime dok je drvo još suho i vegetacija nije krenula. 

Visoki grah tetovac treba snažan potporanj

U slučaju da nemate bagremovo ili jelovo drvo, poslužit će i bambusovi štapovi, no oni nisu toliko čvrsti niti dugotrajni.

Kolac prvo na debljem dijelu zašiljite sjekirom kako bi lakše išao u zemlju. Zabijte ga do 30 centimetara u dubinu. To je najbolje napraviti dok je zemlja mokra i biljka još mala kako bi ju mogli postepeno vezati, kako bude rasla. 

Vezati možete kupovnom špagom ili rafijom, a vezice možete napraviti sami, od stare odjeće. Izrežite trake širine 5 cm i dužine 1 m. 

Nakon sezone, kolce izvadite iz zemlje, s njega otresite zemlju, dezinficirajte i spremite na suho mjesto.

Kako dezinficirati kolce za rajčicu

Ovako pripremljene potpornje možete koristiti i više povrćarskih sezona. 

Kada je riječ o uzgoju krastavaca i visokih sorti graška, kolce postavite na kraj reda te između njih prostrite mrežu ili špagu po kojoj će se biljka penjati.